Hospitering i IL Jardar
Hospitering er et godt verktøy om det brukes riktig, det kan fremme
– Mentale ferdigheter (Mestringsfølelsen)– Tekniske ferdigheter (Fotballferdigheter)– Taktiske ferdigheter (Fotballforståelse)
Men, feil bruk av hospitering kan føre til redusert motivasjon, glede og i verste fall skader for utøverne. Hospitering skal derfor være godkjent av Trener og spillerutvikler i klubben og av begge lags gjeldende hovedtrener.
Det er også viktig å skille mellom hospitering for ekstra utfordringer, og det å hente opp eller ned spillere for å kunne stille lag til kamper. Begge deler skal gå gjennom Trener og spillerutvikler og begge lags hovedtrener.
Retningslinjer i IL Jardar for hospitering
(A) = Spillerens hovedtrener (på ordinært lag)(B) = Hovedtrener i treningsgruppa der hospitering er aktuelt(C) = Trener og spillerutvikler i klubben(D) = Sportslig Utvalg (SU)
1. Antall hospitanter bør ikke overstige 10% - 20% av årgangens spillermasse2. Hospitanten bør ferdighetsmessig ligge i øvre 1/2 i årgangen det hospiteres til3. Hospitering bør initieres av (A). Det er hun/han som har best kjennskap til spilleren og som skal se behovet for ekstra utfordringer. Dvs. At hospitanten ikke får de utfordringer selv etter at differensieringsmulighetene internt i årgangen er benyttet4. (A) kontakter (B) og (C) og legger opp en treningshverdag for hospitanten5. (A) snakker med hospitantens foreldre om hospiteringen for å understreke konsekvensene av dette. Spilleren og foreldre må selv bestemme om hospitering er ønskelig. For jentespillere kan det vurderes om det skal hospiteres på guttelag, om man ønsker det.6. Hospitant tas imot og presenteres for spillergruppen. Det er viktig å forklare at hospitanten skal være med under gitte treninger eller kamper og behandles som alle andre. Like viktig er det å informere spillergruppen på spillerens opprinnelige årgang.7. Hospiteringsavtalen evalueres kontinuerlig, og det skal være jevnlig kommunikasjon mellom (A), (B) og (C) hvor følgende spørsmål skal evalueres:8. Er spilleren i flytsonen eller ikke. Glir hospitanten inn i det sosiale miljøet?9. (A) og (C) vurderer om ekstratreningen/kampene gir for stor totalbelastning (Særs viktig i tenårings-årgangene)10. Dersom hospitanten holder et nivå på linje med de beste i aldersklassen må (A), (B) og (C) vurdere om hospitanten bør flyttes opp på permanent basis, så fremt spilleren ønsker dette selv. (C) fører saken opp for (D) som tar en endelig avgjørelse. Det skal være tungtveiende grunner for å flytte en spiller permanent.11. Ved uenigheter angående hospitering skal årgang over/under vektes likt. (C) tar en avgjørelse. Hovedtrener som er uenig i flertallets avgjørelse kan føre saken inn for (D) for endelig avgjørelse. Flertallets avgjørelse vil være gjeldende frem til (D) sin avgjørelse er tatt.12. Ved behov for ekstra spillere for å kunne stille lag til kamp, kan dette initieres av (B). (B) Kontakter da (A) og (C) med problemstillingen og (A) og (C) velger i fellesskap spiller(ene) som skal delta i kamp(ene) det er snakk om. Ved uenighet mellom (A) og (C), vil (C) ha endelig avgjørelse. Dersom (A) ønsker kan vedkommende ved uenighet føre saken inn til (D) for endelig avgjørelse. (C) sin avgjørelse vil være gjeldende frem til (D) sin avgjørelse er tatt.13. Ved forespørsel om hospitering til andre klubber (som f.eks Stabæk, Lyn, ØHIL), skal dette avgjøres av trener og spillerutvikler i klubben. Laget som blir kontaktet tar dette videre til trener og spillerutvikler i klubben som tar en avgjørelse. (D) informeres om prosessen.