Dag Helland-Hansen 2017-01-12 15:44:19

Retningslinjer for bruk av fluorprodukter i Jardar langrenn

Langrennsklubbenen i Asker og Bærum er i Desember 2018 blitt enige om følgende erklering:

Slik vil vi gjennomføre fluorforbudet

Bakgrunn

Fluorforbudet for aldersklassene til og med 16 år er vedtatt av Norges skiforbund - og har et samlet Ski-Norge bak seg. Vi som er klubbene i Asker og Bærum ønsker å tydeliggjøre hva dette betyr for foreldre og utøvere i våre klubber. Vi skal sammen jobbe for å øke skigleden og styrke fair play-prinsippet. Vår tilstedeværelse på skirenn skal preges av åpenhet og et ønske om å spre vår kunnskap og erfaring innad og mellom klubbene. Vi vil løfte frem de enkleste og rimeligste produktene og bidra til en enkel og trygg hverdag for foresatte og utøvere. Til sammen tror vi at dette vil bidra til en sunnere idrett der flere vil være med lenger.

Viktige punkter

 1. Vi smører med rimelige og fluorfrie glidvokser
 2. Vi deler informasjon om smøring og prepping av ski både på og utenfor skirenn til alle
 3. Vi er fornøyd når vår utøver har like gode ski som konkurrenten
 4. Vi stoler på hverandre og unner løpere gode resultater uavhengig av klubbtilhørighet
 5. Vi er opptatt av at det er løperen og ikke skiparken som er avgjørende for prestasjoner i skiløypa
 6. Dersom en utøver blir tatt for å ha benyttet fluorholdige glidmidler under et skirenn vil styret eller ledelsen i utøverens respektive klubb ta kontakt med utøverens foresatte for en samtale

 

I tillegg har Jardar Langrenn følgende regningslinjer:

1. Bruk av fluorprodukter i renn.

 • 8-12 årsklassene brukes vanlig blå glider uten fluor. 12 årsklassen kan benytte flytende fluor på Ungdomsbirken
 • 13-14 årsklassene kan bruke fluor i flytende/fast form på cuprenn, KM, UHR og Ungdomsbirken. I Ungdommens Holmenkollrenn og Ungdomsbirken kan fluorpulver benyttes om føreforholdene tilsier dette. Ellers brukes blå glider uten fluor type Swix CH6.
 • 15-16 årsklassene bruker normalt fluor i flytende/fast form på cuprenn og KM, men kan bruke pulver i HL og Ungdomsbirken. Det kan være nyttig å prøve fluor pulver i 1-2 renn før HL slik at smører lærer seg håndverket. Ellers brukes blå glider uten fluor type Swix CH6.
 • Junior og eldre bruker det som skal til for å oppnå best mulig glid gjennom smøreteamet til Team Vestmarka eller andre team i forbindelse med NC/NM og mesterskap. Ellers brukes blå glider uten fluor type Swix CH6.
 • De siste årene har flytende smøreprodukter av høy kvalitet blitt utviklet på alt fra vanlig glider til høy konsentrerte fluorprodukter. Jardar Langrenn og Team Vestmarka har testet disse produktene og funnet at de har høy kvalitet og god holdbarhet samtidig som det er betydelig lettere, raskere og lite helsefarlig å legge på skiene. Vi anbefaler bruk av slike produkter.

Grunnlaget for disse retningslinjene er at vi ønsker å være restriktive på bruk av fluor på ski av både helse og kostmessige hensyn samtidig som at vi ønsker at barna få en best mulig opplevelse i de store rennene siden dette er viktig motivasjon til videre trening. Ved å ha best mulig ski ved store renn håper vi utøverne kan ha en stigning i prestasjon som vil føles svært motiverende. Det samme gjelder ved å ha progressivt bedre ski dess eldre man blir.

2. Retningslinjer og maske ved preparering av ski

 • Alle som prepper ski skal stå i et godt ventilert rom, evt ute. Alle i smørerommet bør ha en egnet maske til dette. Det er forventet at alle smørere ved klubbarrangementer har en personlig maske av hygieniske årsaker. Klubben vil derfor ikke stille med masker.
 • Vernemaske:
  • Det finnes forskjellige typer masker, alt fra relativt rimelige som denne: http://www.clasohlson.com/no/3M-vernemaske-med-kullfilter/40-8054 til noen dyre, men mere behagelige masker som Scott Duraflow http://www.skydda.no/nyheter som alle duger til formålet
  • Filtre må minst ha brun og hvit strek. På partikkelsiden (hvite delen) må de være kodet P3. Se mer nyttig info her: http://www.arbeidstilsynet.no/artikkel.html?tid=79451
 • Utøvere skal ikke oppholde seg i arrangørens smørebod/telt utover det aller mest nødvendige. Det viktigste er pga de langsiktige helseskadene, men i tillegg kan de også få redusert lungekapasitet umiddelbart etter eksponering.

3. Opplæring i prepparering av ski

Den beste måten å lære seg håndverket er ved å delta som smører på renn og der lære av andre i klubben. Vi vil også tilby kursing og felles workshop i forkant av de viktigste rennene. Vi har stor kompetanse i klubben spesielt foreldre som har barn i Team Vestmarka. Vi ønsker at de som er usikre spør og graver om hvordan dette best gjøres.

Aktiviteter

24.01.2019
Idrettskole for 6- og 7-åringer (født i 2012 og 2011)

17:00 - 18:00

Combihallen, Vestmarka, Jardarkollen og gressbanen

26.01.2019
Skikurs for barn født 2011-2014 og foreldre - Januar / Februar 2019

10:00 - 11:15

Skistadion ved Vestmarksetra

Kalender

Januar
MTOTFLS
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123